Lichtinspiratie rond of vierkant?

Smaken verschillen wereldwijd behoorlijk als het gaat om verlichting. Wat Amerikanen of Engelsen mooi vinden past vaak helemaal niet in onze Nederlandse interieurs. Bij inbouwspots is dat anders.Zoals dit interieur uit Dubai laat zien wijken de inbouwspots daar niet veel af van wat we bij ons zien. Niet raar zou je zeggen, want je ziet niet veel van zo’n spot. Ze worden tijdens de verbouwing weggewerkt in het plafond. Maar dat is niet helemaal waar. Zo hebben ontwerpers en architecten vaak een duidelijke voorkeur voor vierkante of ronde spots. Vierkant wordt vaak iets chiquer gevonden.

Cardanische ringen

Wat functionaliteit betreft maakt de vorm niet uit. Beiden kunnen bijvoorbeeld vrij instelbaar zijn voor wat betreft de lichtrichting. Niet dat je dat dagelijks doet want je moet er voor op een ladder klimmen, maar wel handig als je met de inbouwspot in je plafond bijvoorbeeld iets aan de wand wil uitlichten.

Wat wij leuk vonden om te leren is dat de spot in alle richtingen instelbaar is gemaakt door middel van twee zgn cardanische ringen. Die techniek wordt ook toegepast bij speeltoestellen of scheepskompassen. De lichtbron is geplaatst binnen een tweetal van ringen waarvan de met scharnieren loodrecht op elkaar staan.